Het logo van PostNL

5 tips om te ontspullen

Voor een opgeruimd begin in je nieuwe huis

Een verhuizing is een goede aanleiding om te ontspullen. Pak deze kans om eens kritisch naar je huisraad te kijken. Alles wat je nu al kunt weggeven, weggooien of verkopen scheelt straks weer ruimte in je verhuisdoos. Een bijkomend voordeel is dat je meteen een opgeruimde start maakt in je nieuwe huis!

1. Zet 2 dozen klaar

Eentje voor alles wat je wilt houden, en eentje voor alles wat weg mag. Alle huisraad die je tijdens het ontspullen door je handen laat gaan, krijgt een plekje in 1 van beide dozen. Lekker makkelijk, toch? Dat is het doel! Later begin je met sorteren: waar krijgen de spullen die je wilt houden een plekje? En welke spullen die je wilt wegdoen ga je recyclen, doneren, of toch proberen te verkopen op Marktplaats? Voor nu is dat niet belangrijk. Dat scheelt weer!

2. Neem de tijd

Ontspullen is een marathon, geen sprint. Wacht dus niet tot vlak voor je verhuisdag om te beginnen met opruimen. Zo kun je er rustig de tijd voor nemen. Zijn er bijvoorbeeld spullen waarover je twijfelt? Pak er dan een derde doos bij en zet deze apart. Keer na een paar weken terug naar je doos met twijfelgevallen en wees eerlijk naar jezelf: welke spullen heb je gemist, en welke niet? Je snapt 'm: wat je niet gemist hebt, kan alsnog weg.

3. Begin klein

Alle begin is moeilijk. Verlaag die drempel door op kleine schaal te beginnen! Duik dus niet direct in je rommelzolder maar kies bijvoorbeeld 1 keukenkastje uit dat je helemaal leeg wilt maken. Of trek 1 lade in je garderobekast open. De kans is groot dat je de smaak te pakken krijgt als dat spits er eenmaal af is. Maar forceer niets – als je na je opruimsessie wilt stoppen is dat ook helemaal prima. Tijd om te vieren dat je je eerste resultaat hebt behaald!

4. Use it or lose it

Het échte ontspullen van je huis gaat natuurlijk om knopen doorhakken. Hoe bepaal je wat je houdt en wat overbodig is? Met je lege kastjes en lades voor je neus is de praktische aanpak de beste werkwijze om mee te beginnen. Leg allereerst de spullen terug die je dagelijks gebruikt. Denk aan servies, keukengerei en andere gebruiksvoorwerpen die je iedere week weleens tevoorschijn trekt. Daarna leg je de spullen terug waar je oprecht blij van wordt. Sommige dingen zijn nu eenmaal leuk voor de heb! Wat je overhoudt, is een stapel spullen die niet praktisch zijn om te bewaren én geen emotionele waarde hebben. Weg ermee, dus!

5. Houd het vol

Nu komt het moeilijkste gedeelte: houd vol! Ontspullen gaat namelijk niet alleen om opruimen en weggooien. De beste manier om een rommelig huis te voorkomen, is door te zorgen dat er geen overbodige snuisterijen het huis inkomen. Ook ná je verhuizing! Doe bijvoorbeeld minder impulsaankopen in de winkel. Leen of huur wat vaker iets als je het niet zo vaak nodig hebt. En durf nee te zeggen tegen spullen die anderen na hun eigen opruimsessie van de hand willen doen. Zo blijft ook je nieuwe huis lekker opgeruimd!

Ga naar de checklist